Contact

Hoog bouncepercentage op je homepage? Check je IP

Vlak voor je overleg met je communicatiemanager of met de Raad van Bestuur kijk je nog even een keer snel naar je webstatistieken. Je site trekt veel bezoekers. Je bent gelukkig en opgetogen ga je je overleg in. Iedereen is blij. Na het overleg duik je wat dieper in je Google Analytics. Het bouncepercentage op je homepage is erg hoog. Is er iets mis met de navigatie? Sta je verkeerd in zoekmachines? Werkt je website niet goed?

Het lijkt een te simpel voorbeeld, maar we komen het nog met regelmaat tegen. Binnen de zorgorganisatie is er veel lof over de bezoekersaantallen, maar toch klopt het niet. De oorzaak zit vaak in het internetgebruik van je eigen zorgorganisatie. Veel ziekenhuizen, ouderzorginstellingen, etc. bieden openbaar WiFi op de locaties aan. De bezoekers maken er graag gebruik van. Na het inloggen verschijnt de homepage van de zorgorganisatie. De bezoeker wilde echter niet naar je homepage, maar alleen het WiFi gebruiken. Ze klikken direct je homepage weg. Maar… dit is dus wel één sessie op je site. En een verhoging van je bouncepercentage.

Je kunt deze sessies er eenvoudig uithalen in Google Analytics. Eerst check je de IP-adressen van de verschillende netwerken van je eigen organisatie. Vervolgens pas je in de beheerdersomgeving van Google Analytics de filtering van IP-adressen aan. Let wel, deze aanpassing wordt pas vanaf dat moment meegenomen in je webstatistieken. Je kan dus pas enkele dagen later kijken of je reëlere bezoekersaantallen en een lage bouncepercentage hebt.

Maar je kunt nog een stap verder gaan. Je bent er namelijk achter gekomen dat veel mensen op de Wifi van je zorginstelling inloggen. Waarom bied je hen niet een specifieke webomgeving aan met services op je locatie? Een overzicht van je voorzieningen, een kortingsbon voor een kop koffie en een duidelijke plattegrond zijn slechts enkele voorbeelden. Voor diverse zorgorganisaties zijn we zo’n webomgeving aan het implementeren, zodat je je patiënt/cliënt ook binnen je zorginstelling echt ondersteunt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.