Contact

Inspelen op wachten: even langs de Gamma, Ikea en Bruna

Zeven jaar geleden deed het Spaanse bureau Fuelfor een project voor de verbetering van wachtruimtes in ziekenhuizen. Het doel was te komen tot een aantal verbeteringen om het ‘wachten’ te veraangenamen en de kwaliteit van het wachten te verbeteren. Ze kwamen met betere meubels, een app en nog een aantal mogelijkheden. En ze kwamen met wat ik altijd de ‘makkelijkste verbetering’ voor elke wachtruimte vind. In menig presentatie noem ik dit voorbeeld. Al jaren. En, het ligt vast aan mij, nog geen enkele zorginstelling pakt het echt op. Het is alleen zo simpel.

Inspelen op twee vraagstukken.

Het idee van Fuelfor speelt in op twee belangrijke vraagstukken. Allereerst weten we al jaren dat een cliënt of patiënt zich wel voorbereidt op het gesprek met de zorgverlener, maar toch in het gesprek vergeet enkele vragen te stellen. Natuurlijk zijn er digitale toepassingen, zoals de vragenlijst van Zilveren Kruis. Deze vragenlijsten werken alleen niet zo handig als je in de wachtkamer zit. Ten tweede blijkt uit vele onderzoeken dat we ons niet alles zullen herinneren van het gesprek met de zorgverlener. Ik weet, je kan het gesprek opnemen, maar dat wordt weer niet door elke zorgverlener gewaardeerd.

Het idee

Wat doe je dan, volgens Fuelfor, je zet een bak neer met kaartjes en potloodjes. Op de ene helft van de kaartjes zet je de tekst ‘Voorbereiden (wat je met de arts wil bespreken)’ en op de andere helft zet je ‘Onthouden (wat je met de arts hebt besproken)’. Op de kaartjes zet je ook een tekening van het menselijk lichaam, zodat je kan tekenen waar het zeer doet of over welk lichaamsdeel je hebt gesproken. De bak zet je neer op een centrale duidelijke plek in de wachtkamer. En klaar.

Gamma, Ikea en Bruna

Je hebt voor dit idee niet veel nodig. Een paar plankjes en schroeven bij de Gamma. Misschien wat verf, zodat je het mooi kunt aflakken. De memo-kaartjes haal je bij de Bruna, die je voor de tekst even door je lokale printer haalt. Een plaatje van het menselijk lichaam vind je wel online. En de potloodjes scoor je bij de IKEA. De IKEA weet al jaren dat potloodjes neerzetten werkt. De kosten zijn veel lager dan bijvoorbeeld een app bouwen.

Zullen we gaan knutselen?

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.